Прокуратурата отказа да разследва Цветанов заради „Апартаментгейт“

0
104
взел решение

Прокуратурата отказва да открие досъдебно производство по темата с имотите, които Цветан Цветанов купи от „Артекс“. Причината – не са открити данни за корупционни и други престъпления от страна на Цветанов.

Това става ясно от постановление на Специализираната прокуратура за прекратяване на проверката по случая и отказ от образуване на досъдебно производство. Документът е подписан от прокурор Валентина Маджарова. Датата на постановлението е 17 февруари 2020 г. Документът става публично известен обаче едва на 27 май 2020 г. вечерта, след като е публикуван от неправителствената организация БОЕЦ.

Именно БОЕЦ сигнализира за аферата и сезира КОНПИ, ДАНС и прокуратурата на 20 март 2019 г. Припомняме, че Цветанов се сдоби с апартамент в чисто новата сграда на „Артекс“ в столичния квартал „Изток“ на цени далеч по-ниски от пазарните.

Поводът за сигнала бяха публикации в сайта на „Свободна Европа“, експертни коментари и анализи на „Антикорупционен фонд“ както и последващи публикации на сайта „Биволъ“ относно покупката на жилището за занижени цени и съмнения за незаконно получаване на разрешително за строеж на сградата на „Артекс“ – „Златен век“ в столичния квартал „Лозенец“, уточняват от БОЕЦ. Нейното строителство след скандала беше спряно.

Цветанов, разбира се, отрече всякакви обвинения в корупция и незаконно придобиване на имоти и се оправда с това, че бил разменил новия апартамент за два стари и доплатил само 100 000 лева. От прокуратурата твърдят, че половината от тях били от заплати, а другата половина – от кредит.

Скандалът му коства политическата кариера и „братските“ му отношения с премиера Бойко Борисов. Той се раздели с постовете на заместник-председател на ГЕРБ и на парламентарната група и остана редови член.

С поста си се раздели и именно този, който проверяваше Цветанов – шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев, заради незаконно изграденото барбекю на терасата на покрива му, което е било направено от предишния собственик на апартамента. След случая Георгиев беше изпратен от премиера Борисов за консул във Валенсия.

А сега с нетърпение очакваме и новата партия, която Цветанов е решил да създава.