Прокуратурата подхвана „златните“ паспорти

0

Прокуратурата започна проверка по сигнал свързан с т. нар. златни паспорти, съобщи депутатът от ДПС Хамид Хамид.

По думите му, сигналът е от партията и е за „чудовищна схема“ за придобиване на право на пребиваване или инвестиционни сертификати в България.

Над 120 души от Русия и Китай са получили неправомерно гражданство, заяви Хамид, който обвърза премиера Кирил Петков в схемата и посочи, че щял да изнесе цялата информация на пресконференция в Брюксел.

„Над 120 лица, основно китайци, част от които работят за специалните китайски служби, и руснаци, са получили пребивавания, като са използвали едни и същи пълномощници, превъртали са едни и същи суми през една банка, от един на друг и само на фотокопие от тези извлечения са получавали пребиваване в периода 2015 г. до 2021 г.“, твърди Хамид за сигнала, който бил получен в депутатската му пощенска кутия, но отказа да даде повече информация.

В съобщението на прокуратурата от днес се казва, че проверки са възложени на ДАНС, Министерството на правосъдието, Българската агенция за инвестиции и Дирекция „Миграция“ в МВР.

В сигнала се посочват конкретни имена.

„Посочват се тримата посредници, двете компании, с които всички тези китайци и руснаци имат сключени договори. Много интересно е, че всички инвестиции са на стойност 1 милион и 1 лева.

Всички сертификати са издавани от лицето Стамен Янев, „вечната Амбър“ в Агенцията за чуждестранни инвестиции. Въпреки, че е заемал тази длъжност при управлението на ГЕРБ, същият отново е назначен в Агенцията за чуждестранни инвестиции като изпълнителен директор и от Кирил Петков като служебен министър на икономиката, който и днес изпълнява тези правомощия“, каза Хамид на брифинг.

Стамен Янев е издавал инвестиционни сертификати на съмнителни лица срещу представени ксерокопия на документи, които не са били заверени, пише в документа.

„В сигнала се съдържат твърдения, че от 160 кандидатстващи за българско гражданство над 120 лица са китайци. Част от тях работят за китайските специални служби. Останалата част са руснаци, има и двама с арабски произход. Издадените “златни паспорти” са 103, част от чужденците все още са в процедура”, каза още депутатът от ДПС. Той обясни, че са използвани едни и същи пълномощници, превъртали са едни и същи суми през една банка.

Пълномощници са Христо Митков, Гергана Иванова и Лилиян Атанасова. Посредници са две фирми – “Грийн таун проджектс” АД и “235 холдингс” АД, чиито седалища са на един и същ адрес, а в тях има свързани лица. Сумите за инвестиции са превъртани през инвестиционния посредник “Авал ин” АД, сочат данните в сигнала.

„Изскачат и въпроси за отношенията на г-н Стамен Янев с министър-председателя, но е особено притеснително, че законодателните инициативи, с които искаме пълна проверка на цялата тази далавера със “златните паспорти”, се прикриват от управляващото мнозинство, посочи Хамид. „Същият Стамен Янев беше награден с пост на председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие и тук изкачат и въпросите: Дали това лице има тези близки отношения със служебния министър на икономиката, днес министър-председател на Република България?

Дали има някаква връзка това лице да е издавало скоропостижно за няколко дни инвестиционен сертификат на Кирил Петков, който на основа на това е получил привилегията да купи индустриална зона Божурище и да я продаде после доста бързо, реализирайки огромна печалба“, разкри Хамид Хамид.

Депутатът от ДПС заяви, че цялата получена информация с имената на всички китайци и руснаци ще бъде огласена на брифинг в Брюксел. Ще бъде внесена и в съответната комисия в Европейския парламент.

Имената на всички китайци и руснаци вече са предоставени на главният прокурор, а съответните служби ще извършват проверка, дали това отговаря на истината, дали са служители на съответните служби. Дали са мними инвеститори, дали работят в индустриална зона Божурище. Това вече е работа на службите. Нашата работа е да осветляваме всички тези факти, категоричен бе Хамид.

Ако бъдат установени нарушения, от прокуратурата съобщават, че ще информират за казуса президента, който има право да отмени натурализацията на българско гражданство. При открити престъпления ще бъде уведомена и съответната компетентна прокуратура.