Прокуратурата поверява бивш вътрешен министър, настоящ депутат за пране на пари

0

Бивш вътрешен министър и настоящ депутат от 48-ото Народно събрание се разследва за евентуално извършено престъпление против правосъдието и против финансовата система.

Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на прокуратурата по повод журналистически запитвания. Прокуратурата е възложила проверка на антикорупционната комисия дали бивш вътрешен министър е разпоредил на свои подчинени да не докладват съмнителни финансови транзакции от държава извън Европейския съюз към сметка на физическо лице в българска банка.  Ще се проверява и дали настоящият депутат е участвал в пране на пари.

В публикацията се уточнява, че на 17 януари 2023 г. в Софийска градска прокуратура е подаден сигнал, в който са изложени твърдения, че бивш министър на вътрешните работи и настоящ народен представител от XLVIII Народно събрание е съпричастен към осуетяване на наказателно преследване и пране на пари. На основание чл. 145 от Закона за съдебната власт наблюдаващият прокурор е разпоредил извършването на проверка от страна на органите на КПКОНПИ.

Име или инициали се са оповестени, но съпоставката на фактите подсказва, че най-вероятно става дума за бившия служебен и по-късно редовен вътрешен министър Бойко Рашков, който в момента е депутат от „Продължаваме промяната“.

За резултатите обществеността ще бъде информирана, се казва в съобщението.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук