Прокуратурата проверява Кирил Петков заради гражданството

0
Снимка: БГНЕС

Специализираната прокуратура е започнала проверка срещу бившия икономически министър Кирил Петков заради казуса с канадското му гражданство. Държавното обвинение е получило сигнал срещу него, става ясно от съобщението. В него се твърди, че Петков е извършил престъпление. Вероятно става дума за декларацията, която е подал преди назначаването му за министър, в която се твърди, че няма несъвместимост с поста. Прокуратурата посочва и статия във в. „Труд“ по същата тема.

Ново 20! Знаели че Кирил Петков е с двойно гражданство, още докато беше министър

В момента се очаква решение на Конституционния съд по темата с канадското гражданство на Петков. Указът за назначаването на служебното правителство от президента Румен Радев бе атакуван от ГЕРБ с аргумента, че Петков е бил канадски гражданин към 12 май и следователно не е имал право да бъде министър. Самият той твърди, че е спрял да бъде гражданин на Канада в момента, в който е подал заявление за отказ преди 12 май. Според документи, изпратени от канадската страна, към 20 август Петков не е бил техен гражданин.

Посолството на Канада: До 20 август Кирил Петков е бил канадски гражданин

И произнасянето на КС, и прокурорската проверка идват в прага на предизборната кампания. Петков е кандидат за депутат от партията си „Продължаваме промяната“, която основа заедно с бившия финансов министър Асен Василев.