Прокуратурата разследва Асен Ввасилев?

0

Прокуратурата е образувала досъдебно производство срещу вицепремиера Асен Василев, съобщи вътрешният министър Бойко Рашков

По думите му, производството е образувано по сигнал на Георги Самуилов, собственик на „Инса ойл. Преди няколко дни Самуилов подал писмо до Иван Гешев и той е разпоредил веднага на специализираната прокуратура да образува досъдебно производство.

Пред „По света и у нас“ говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев заяви, че няма образувано досъдебно производство срещу вицепремиера и финансов министър Асен Василев. Той допълни обаче, че след промени в НПК от 2017 година досъдебните производства се образуват за извършени престъпления, а не срещу конкретни лица. Съгласно процесуалния закон, ако в рамките на досъдебното производство се съберат доказателства, че има извършено престъпление, както и за неговия извършител, тогава се пристъпва към предявяване на обвинение.

Според източници на „По света и у нас“ в Специализираната прокуратура е подаден сигнал от петролна компания, в който се твърди за проведена среща между представител на компанията и вицепремиера и финансов министър Асен Василев. Срещата била по инициатива на Василев след като от компанията публично направили предложение за прилагането на мерки за намаляване на цената на горивата у нас.

В сигнала до прокуратурата се излагали факти и обстоятелства за съдържанието на разговора по време на тези среща. Съгласно законовите си задължения Специализираната прокуратура е образувала предварителна проверка, в хода на която се проверява достоверността на изнесените в сигнала данни и твърдения за извършено длъжностно престъпление (нарушение или неизпълнение на служебно задължение с цел набавяне на облага за себе си или за друго лице).

Бъди свободен