Прокуратурата разследва пожара в „Медика“

0
Върховен прокурор

Образувано е досъдебно наказателно производство във връзка с възникналия тази нощ пожар в УМБАЛ „Медика“, съобщиха от Районната прокуратура в Русе.

Разследването е за престъпление по чл.331 ал.1 от НК – причиняване на пожар по непредпазливост, който е представлявал опасност за живота на други хора и е възложено на разследващ полицай от ОД на МВР – Русе. За престъплението се предвижда наказание „лишаване от свобода“ до 3 години.

Разпитани са и свидетели. Осигурени са необходимите мерки за безопасност на участниците в следствените действия. Предстои назначаване на пожаро-технически, технически, ценови и медицински експертизи.

Наред с това, Административният отдел на Окръжна прокуратура – Русе също се е самосезирал по случая. Възложена е проверка, при която са изискани правилника за вътрешния ред в Отделението на болницата и останалите документи, касаещи контрола на вещите, които могат да внасят настанените на лечение пациенти. При необходимост ще бъдат дадени конкретни предписания за повишаване на контрола, с оглед недопускане внасянето на вещи, които могат да предизвикат запалване.