Прокуратурата в Русе ниши далавери на депутат от ДПС, искат му имунитета

0
41
Ремонт на железния път

От прокуратурата уточняват, че в хода на разследване на Окръжна прокуратура – Русе и Софийска градска прокуратура са събрани доказателства за това, че Илия Илиев е съучастник (помагач) в извършване на длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай и при условията на продължавано престъпление.

Обвинението е за сключвани договори между фирми, контролирани от Илиев, Национална компания „Железопътна инфраструктура“ и Държавно предприятие „Транспортно строителство и възстановяване“ за извършване на ремонтни и възстановителни дейности в междугарието Моруница – Бяла, на стойност близо 4 млн. лв. Според държавното обвинение, договорите са били изпълнени не от фирмите, а от работници и служители на железопътната секция към НКЖИ в Русе. Илиев само пускал фактури и прибирал парите. Фактическите дейности по тях са били извършени от работници на местната ж.п. секция, в работното им време, като допълнителни средства, извън заплатата си, работниците не са получавали, категорично е държавното обвинение.

Всички дейности са били извършвани от работници на железопътните предприятия, по разпореждане на директорите им, които също са привлечени като обвиняеми. По документи ремонтите по железния път са представяни като осъществени от изпълнителите и така на тези дружества, контролирани от Илиев, са заплащани договорените възнаграждения.

Главният прокурор е сезирал Народното събрание, тъй като съгласно чл. 70 ал.1 от Конституцията в тези случаи Парламентът е органът, който може да даде разрешение за възбуждане и провеждане на наказателно преследване за извършеното от народния представител Илия Илиев престъпление от общ характер – по чл. 203 ал.1 вр., чл. 201, вр. чл. 26 ал.1, вр. чл. 20 ал.4, вр.ал.1 НК.