Прокурорка от Добрич е осъдена за лъжесвидетелстване

0
Окръжен съд – Русе отказа да задържи под стража

Прокурорката от Добрич Румяна Желева е окончателно осъдена, че е лъжесвидетелствала, за да помогне на съпруга си да избегне наказание, съобщи lex.bg. Тя е наказана с пробация.

Разследването срещу нея започна преди 6 години. Според данните по делото тогавашният съпруг на Желева бил спрян на пътя в Добрич рано сутринта на 30 юни 2012 г., тъй като полицаите забелязали, че бусът му криволичи. Желев нямал никакви документи, освен паспорт, който дал на единия полицай, а междувременно се обадил на жена си. Тя пристигнала на мястото с шофьорската му книжка, поздравила полицаите със „Здравейте, колеги“ и се представила като прокурор. След това обяснила, че ще прибере съпруга си и попитала дали могат да си тръгнат без последици. Преди това Желев пък категорично отказал да даде проба за алкохол, а настояването на полицаите го изнервило и той започнал на буйства, да псува униформените и да сипе закани. След като му казали, че ще му съставят и акт, ако откаже теста за алкохол, той ударил с юмрук в гърдите единия полицай. Дошъл втори екип на МВР и мъжът бил арестуван, а Румяна Желева казала, че е прокурор и полицаите нямат право да задържат съпруга ѝ.

За тези ѝ действия тя беше обвинена в престъпление по служба, по което обаче беше оправдана още на първа инстанция. Обвинението за лъжесвидетелстване е за показанията, които е дала като свидетел по наказателното дело срещу Желев и в административното, в което той е обжалвал задържането си. В крайна сметка той беше осъден условно на една година затвор за хулиганство, нанасяне на лека телесна повреда и закана с убийство.

Както в показанията си в полицията, така и пред съдилищата, Румяна Желева е твърдяла, че мъжът ѝ не е оказвал съпротива при ареста и не е удрял полицай, а по-скоро униформените се държали провокативно.

Според нея съпругът ѝ не е отправял никакви реплики в нейно присъствие и беше категорична, че не е чула нищо.

„Не, в мое присъствие не съм чула никакви реплики. До момента, в който аз бях там, не е имало…Не, не е посягал“, са част от показанията ѝ, за които съдилищата приеха, че е излъгала, след като сама е признала след това, че Желев говори по принцип с „по-висок тембър“.

Според окончателното решение Желева е била справедливо наказана.

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили