Пролетта вече е тук. Честита Първа пролет!

0
Тази нощ

Честита първа пролет! В 5 часа и 49 минути, половин час преди изгрева на слънцето кукувицата извести, че зимата си е отишла и вече е пролет.

Това означава, че в този момент Слънцето, при своето видимо движение по еклиптиката, пресича пролетната равноденствена точка и от южната небесна полусфера преминава в северната.

Периодът от време от началото на астрономическата пролет до началото на следващата астрономическа пролет е равен на една тропична година и се равнява на 365,24219 денонощия. По света е възприета календарна система, основаваща се на т.нар. Григориански календар.

Според календара по определен начин се редуват обикновени години по 365 дни и високосни по 366 дни, в които допълнителният 29 февруари компенсира натрупаната разлика. Това е направено за удобство, но е и причината датата на пролетното равноденствие да е различна всяка година – варира между 20 март, 21 или 22 март за северното полукълбо. Календарната дата зависи от това, колко години са минали от последната високосна.

Тази година посрещаме първия пролетен ден при по особени обстоятелства – в условията на извънредно положение заради пандемията от коронавирус. Нека това не бъде пречка да отворим душите си с вярата, че възраждащата се природа ще ни влее част от могъщата си сила, за да преодолеем успешно това най-голямо от началото на века изпитание.

Честита Първа пролет!