Просветният министър: Училищата са най- големите огнища на заразата

0

Не съм най-големият специалист в това, но информацията, която е минала през мен, показва, че в момента училищата ни са най-големите огнища на заразата“.

МОН ще възстановява обучението в клас на локален принцип.

Това заяви пред NOVA образователният министър Красимир Вълчев и допълни, че гимназиите в „червените зони“ засега е добре да останат да се обучават в електронна среда.

Вълчев каза също, че е проведен  разговор с министър-председателя Бойко Борисов. От този разговор е станало ясно, че премиерът  настоява за локален подход, „което е в съответствие и с нашето желание, което означава, че след 11 ноември ще има продължение на обучението в електронна среда само в някои области, в зависимост от епидемичната ситуация, уточни  министърът на образованието.

По думите му, това  бъде решено най-късно по-следващата седмица, като целта е отговор да има още през  новата.  „Тоест ако има удължаване, то ще е локално. Ситуацията за момента в София е най-тревожна, имаме най-много карантирани. Там, където имаме повече заразени, се променят и настроенията. Все пак най-голям ефект може да има, ако се спазват мерките“, посочи министърът.

Според него, „ситуацията е ескалираща и тя трябва да се пресече. Решението учениците да минат онлайн за 14 дни беше на Министерство на здравеопазването. Търсим формулата между правото на здраве, това да пресечем заразата и от друга страна да продължим да живеем, учим работим“, каза министър Вълчев.

Той отново сподели мнението си, че училищата трябва да затварят последни или поне да не са от първите. „Най-лесно е да затворим училищата, защото няма видими загуби днес, но социално-икономическите загуби са много по-големи. Не съм най-големият специалист в това, но информацията, която е минала през мен, показва, че в момента училищата ни са най-големите огнища на зарата“, допълни той. 

Според образователния министър за учениците и продължаването на обучението им онлайн трябва да се подхожда диференцирано. „По мое лично мнение тези от учениците в гимназиален етап, които са в т.нар „червена зона“, трябва да останат известно време на обучение в електронна среда. Последно трябва да преминават тези от началния етап, защото там загубите са най-големи„, посочи Вълчев.

Той обясни още, че за момента не се предвижда затваряне на детските градини и яслите.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили