Протест на полицаите. Настояват за по- голямо увеличение на парите им

0

Служителите на МВР в Силистра протестираха, само броени часове, след като вчера премиерът обеща увеличение с 15 на сто на заплатите на полицаи и пожарникари.

Като мотив за протеста им днес те посочват недостатъчното увеличение на заплатите.

От Силистра полицаите поискаха до 30 процентно увеличение, което да е еднакво за всички работещи в системата.

Те са категорични, че не е справедливо да не ги признават за първа линия, защото смятает, че са именно там. Често – са първи на лиинята дори.

Протестиращите днес изразиха надежда да бъдет чути както от МС, така и от депутатите и гражданите, които са съпричастни и се борят с пандемията. Представителите на реда настояват техните заплати да бэдат увеличени с толкова, с колкото са ги увеличили и в  другите 34 държавни ведомства и агенции.

Снощи във видеообръщение премиерът съобщи за 5 % увеличение към вече обещаните 10 % за възнагражденията на служителите на МВР и помоли за разбиране.

48 хиляди служители в системата на МВР се надяват държавата, в лицето на нейните органи и правителството, да  ги чуят и  разберат, като още веднъж настояха за поне 15% увеличение над вече даденото над заплатите, а не 5%, както реално обеща премиерът.

Според тях  при 15 % увеличение за всички ще са нужни 231 милиона лева допълнително към бюджета на МВР.

От синдиката на работещите в системата на МВР настояват за диалог с управляващите.

В навечерието на  професионалния празник на българската полиция- 8 ноември предстои общонационален протест на служителите на МВР. Той ще е на8-ми ноември от  13:30 до сградата на Министерството в София.