ИТН, БСП и „Продължаваме промяната“ в битка за второто място на изборите

0
Снимка: БГНЕС

Битката за второто място на предстоящите предсрочни избори ще е жестока. Това сочат данните от проучване на агенция „Екзакта“. Според резултатите три партии могат да получат около 15% от вота – „Продължаваме промяната“ на бившите министри Кирил Петков и Асен Василев, БСП и „Има такъв народ“. Първото място ще е за коалицията ГЕРБ-СДС, които ще получат малко над 23%.

Формацията на Петков и Василев привлича голяма част от електората на „Демократична България“ – около 15%, твърдят от „Еказакта“. По-малко симпатизанти на БСП биха им се доверили – около 5%. „Демократична България“ ще получи около 10% от вота, а ДПС – 9.4%. Според „Екзакта“ коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме“ няма да влезе в следващия парламент. Техният резултат ще около 2.6%, почти колкото и на ВМРО. Извън парламента ще остане и „Възраждане“ с малко под 2%, прогнозират социолозите.

Сред най-големите притеснения на хората в България са покачващите се цени (81% от участниците посочват този отговор), сочи още проучването. 44% от анкетираните казват, че са загрижени за здравето си заради повишената заболеваемост от коронавируса. 38% пък се притесняват от евентуално затваряне на бизнеси заради пандемията.