Проверка след смъртта в Спешното във Враца: Действали са по протокол, но бавно

0

Не са установени нарушения на медицинските протоколи при приема на жената, починала с Спешното отделение на врачанската болница. Това са изводите от проверката на здравното министерство, съобщи специализираният сайт MedicalNews. Случаят предизвика огромен скандал, защото бе заснет. Във видеото се виждаше, че сестрата на регистратурата настоява за личната карта на пациентката, докато болната седи безжизнена на инвалиден стол. Тя питаше и дали жената не е пияна.

Според проверката сестрата е действала според правилата, но се е забавила. Установено е, че пациентката се е забавила пред регистратурата четири минути. Бил й е направен антигенен тест, което също е задължително.

Сестрата от клипа в спешното във Враца напуска работа

В доклада си проверяващите излизат с извода, че „дежурният регистратор е действала съгласно подписаната от нея длъжностна характеристика и заповедта на изпълнителния директор, но вероятно поради професионална неопитност не е оценила своевременно критичното състояние на пациентката“.

Пациентката е била приета в шокова зала, но въпреки реанимационните действала е починала около половин час по-късно. Жената е била с тежко заболяване – рак на белия дроб в последен стадий. Според лекарите не е имала никакъв шанс да оцелее.

Нарушение е допуснато от директора на болницата, посочва се още в доклада. Като вероятна причина за смъртта е посочена белодробна емболия, но не е уточнено. Въпреки неясната причина не е допусната аутопсия и тъкмо в това е нарушението.

Жена почина след 40 минути чакане в Спешното във Враца (видео)

Новият персонал, който регистрира пациентите да бъде по-добре обучен практически, както и да се създаде система за бързо известяване на дежурните екипи за спешен прием на пациенти в зоната на регистратурата, препоръчва се в доклада.

Случаят се разследва от прокуратурата. Досега не е съобщавано за повдигнати обвинения. Медицинската сестра напусна веднага, след като видеото бе разпространено в социалните мрежи.

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили