Проверяват ВиК-Варна за цени при присъединяване с 300% над пазарните

0
Снимка: Unsplash

Комисията за защита на конкуренцията е образувала проверка срещу ВиК-Варна по сигнал, че дружеството принуждава да се плащат завишени цени при присъединяване. Става дума за изграждане на различни съоръжения като например пожарен хидрант. Подателят посочва, че трябвало сам да го изгради, но получил оферта от ВиК, които го насочили към определена фирма. Дадена му била цена от 1500 лв. при условие, че 400 лв., а за доставка и монтаж се плащат още 100 лв.

„На подателя на сигнала е обяснено в устен разговор, че не съществува възможност да избере изпълнител на изкопните и възстановителни работи и те ще бъдат изпълнени от ВиК дружеството“, пише в решението на комисията.

В него се посочва още, че в доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране е установено, че варненското дружество е заложило в програмата си изграждане на отклонения за присъединяване на нови потребители. Вместо да ги изгражда за собствена сметка то иска потребителите да ги плащат. Само за година от тази практика са реализирани печалби от над 1,3 млн. лв. Препоръката на КЕВР е била ВиК да спре да иска пари от потребителите си.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили