Проверяват за плагиатство икономическия министър Везиева

0
Даниела Везиева, Снимка: БГНЕС

Министерството на образованието е започнало проверка за плагиатство от страна на икономическия министър Даниела Везиева, съобщи БНР. До ведомството е постъпил сигнал, в който се твърди, че 171 от 180-те страници от дисертацията й са преписани от други автори и източници.

Везиева е защитила докторантура в Националния военен университет във Велико Търново. Неин научен ръководител е бил скандално нашумелият напоследък проф. Венелин Терзиев. Тема на научния труд е „Разработване на ефективни модели за изграждане на капацитет за социално предприемачество в България“.

Тъй като Даниела Везиева заема висок държавен пост, общественият интерес е да се знае повече за нейната научна дейност. Сигналите са подадени от заинтересовани хабилитирани лица, които са представили доказателства в Министерството на образованието. Вече е преминал първият етап – за допустимост, те вече се разглеждат от Комисията по академична етика.

Според сигналите, от 180 страници дисертация на тема „Разработване на ефективни модели за изграждане на капацитет за социално предприемачество в България“, 171 от тях са преписани от други автори и източници. Това прави 95% плагиатство. Останалите 9 страници са заглавие и увод. Отделно, в сайта на Министерството на икономиката Везиева е представена като доктор по икономика – логично, но невярно. Тя всъщност е доктор по национална сигурност, тъй като Националният военен университет във Велико Търново, където тя е защитила в кратък срок, няма право да обучава в направление „Икономика“.

Везиева коментира, че това е политическа атака и тя не е изненадана. Обясни, че не е притеснена и ще чака резултатите от проверката на МОН.

 

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили