Птичи грип порази най-голямото българско предприятие за производство на яйца

0
91
забраната за продажба на птици по пазарите

Само 2 седмици след вторичната зараза от птичи грип в село Стефаново, в добричко пламна ново огнище.

Поразено е най-голямото предприятие за производство на яйца в България, което се намира в село Дончево. В него се отглеждат 550 000 кокошки носачки, до момента са поразени 2 халета със стокови кокошки носачки. Предстои унищожаването на 35 000 птици, като надеждите на собственика Иван Иванов са с това да ограничи заразата.

Той е уведомил Областна дирекция по безопасност на храните още във вторник, но въпреки издадената вчера заповед за унищожаване на умрелите от грипа птици, то реално не е започнало.

Собственикът отхвърля версиите за умишлено заразяване с цел облагодетелстване чрез застраховки или обезщетения. По думите му, те не биха стигнали да се възстанови производството. Във фермата се отглеждат 350 000 носачки и 200 000 кокошки за разплод, произвеждат се около 150 млн. яйца годишно. Предприятието дава хляб на над 200 семейства.

Основната причина за възникващите у нас огнища на инфлуенца е забраната на ЕК за ваксиниране на птиците, както и твърде малкото отстояние от 200 метра между фермите, категоричен е Иванов. Хората от селото днес все още не са уведомени.

Кметът на Дончево случайно разбрал за ситуацията на извънредната сесия на Община Добричка вчера, която по ирония на съдбата беше свикана за ненавременното оповестяване на огнището в село Стефаново. Официален документ обаче не е получавал. И двете епизоотични комисии – областната и общинската заседаваха при закрити врати.

До всички търговски обекти са изпратени писма – яйцата, заразени през последните две седмици, да бъдат прибрани от търговските зали и да бъдат унищожавани в самите магазини.

Определена е 3-километрова предпазна зона, която включва селата Богданово, Дончево и Опанец. Забранява се търговията и придвижването на домашни и диви птици, както и яйца за разплод.

Експерти ще наблюдават и птицефермите в 10-километровата зона. Те ще бъдат проверявани постоянно от ветеринарни специалисти.