възпоменателна монета с моста на Кольо Фичето

Пускат монета с моста на Колю Фичето

Автор:
27 ное. , 2017  

Сребърна възпоменателна монета с моста на Колю Фичето край Бяла ще бъде пусната официално в обращение днес.

моста на Колю Фичето

Това съобщиха от Българската народна банка. Поводът е 150-годишнината от изграждането на съоръжението, които се навършват тази година. От нея са изсечени 3000 бройки, а номиналната ѝ стойност е 10 лева. На лицевата страна на монетата горе има детайл от украсата на моста, а долу околовръст надпис „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“, вляво емблемата на Българската народна банка с годината „1879“ върху лентата, вдясно на два реда „10 ЛЕВА“, най-долу – годината на емисията „2017“.

На обратната страна на монетата има изображение на моста, горе околовръст надпис на два реда „150 ГОДИНИ ОТ ПОСТРОЯВАНЕТО НА МОСТА КРАЙ БЯЛА“. Автор на художествения проекта е Ваня Димитрова-Хаджигаева. Монетата, която тежи 23.33 грама и е с диаметър от 38 милиметра ще се продава от днес на касите на Българската народна банка на цена 66 лв.

Мостът на Колю Фичето се смята за постижение на българското възрожденско инженерно-строително и архитектурно изкуство. Работата по него започва през 1865 г. и завършва през 1867 г. Построен е по заповед на Мидхат паша. Той е дълъг 276 м и е широк 9 м. Неговите 14 свода с отвор 12 м са украсени с релефни изображения на животни. Поддържат го 13 опори с водорези и облекчаващи ниши, както и два брегови устоя. Мостът е направен от издялан камък от местен варовик и варов хоросан.

В момента съоръжението е, меко казано, в недобро техническо състояние, за спасяването му миналата година Община Бяла разкри специална дарителска сметка.


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.