Пускат система за издирване на изчезнали деца

0

53 малолетни и непълнолетни деца са издирени от МВР през миналата година. 45 обаче са обявени за безследно изчезналиДанните съобщи зам.-вътрешният министър Филип Гунев при откриването на проект „Изграждане на национална система за ранно известяване за изчезнали или отвлечени деца в България“.

Той неколкократно увери, че издирването на изчезнали деца е приоритет на МВР. Целта на новия проект е създаване на система между различните институции, обществени организации, медии, транспортни фирми, интернет доставчици, които да съдействат в разпространението на информация за изчезнало дете.

Целта е да се получи обратна връзка от граждани, които могат да помогнат за разследването. Като помощни средства ще бъдат използвани и светлинни табла по гари, автогари, които ще сигнализират за изчезнали деца.

Шефът на сектор „Издирване“ към Главна дирекция „Национална полиция“ Захария Стоянов обясни, че целта на тази система е обществото да бъде по-внимателно и до него да стигне информация, че полицията има нужда от помощ в даден случай.

Очаква се системата да заработи в началото на следващата година. Участниците в проекта поясниха, че механизмите, по които ще действа системата няма да се припокриват с тези на прокуратурата и на полицията.

Все още и аз не мога да ви кажа как точно ще бъде изградена тази система, но за целта е създадена работна група, която да доизглади критериите, обясни Захария Стоянов и допълни, че системата няма да се задейства за всеки случай.

Работната група ще „стъпи“ върху опита, който институциите са натрупали с горещите телефони за деца 116 000 и 116 111. Само за една година на последния са регистрирани над 100 хиляди обаждания. От тях 19 хиляди са консултирани, като 17 хиляди са от деца.

Те обаче са го използвали предимно като „телефон на доверието“ и са си споделяли проблеми от различно естество. Освен това ще черпим опит и от Полша и Румъния, където действат подобни системи. Източник news.bg.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили
Посъди дърво-остави следа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук