Путин преизбран с близо 74 процента от гласовете

0
36
Путин е преизбран

Руският президент Владимир Путин е преизбран убедително за нов шестгодишен мандат на поста на произведените в страната президентски избори, предадоха световните агенции.

Цитирано от Франс прес екзитпол-проучване отрежда на Путин 73,9 процента от гласовете. Далеч назад втори в анкетата на Общоруския център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ) остава кандидатът на комунистическата партия Павел Грудинин с 11,2 процента. Ултранационалистът Владимир Жириновски е трети с 6,7 процента, а журналистката Ксения Собчак, близка до либералната опозиция, заема четвърто място с 2,3 процента.

При преброени 21,3 процента от подадените бюлетини Путин води със 71,97 процента, съобщи Централната избирателна комисия (ЦИК), цитирана от ТАСС и БТА. Грудинин е втори с 15,9 процента, Жириновски – трети с 6,96 процента, а Собчак – четвърта с 1,39 процента.

По данни на ЦИК от 18 ч. московско време (17 ч. българско време) избирателната активност е била 59,97 процента. Това е два часа преди затварянето на избирателните секции в Западна Русия. След това още един час, до 21 ч. московско време (20 ч. българско време) гласуваха в руския анклав на Балтийско море Калининградска област.

След днешните избори без интрига Путин ще остане президент на Русия до 2024 г., отбелязва Франс прес. Ройтерс посочва, че тогава той ще бъде на 71 години, като ще е управлявал страната близо четвърт век. Само Йосиф Сталин е управлявал по-дълго (като съветски лидер).

Путин обеща да използва новия си мандат, за да укрепи защитата на Русия срещу Запада и да повиши стандарта на живот, припомня Ройтерс. Агенцията отбелязва, че преизбирането на руския президент не е будило съмнение. Путин доминира на политическата сцена в Русия вече 18 години, рейтингът му е около 80 процента, той има подкрепата на управляващата партия и на държавната телевизия и никой от останалите седем кандидати не бе реална заплаха, след като опозиционният лидер Алексей Навални не бе допуснат до участие в изборите, посочва Ройтерс.