Работата за включване центъра на Русе в списъка на ЮНЕСКО продължава

0
Петър Москов вече не е член

Това каза пред журналисти в Русе зам.-председателят на ДСБ д-р Петър Москов. Проведен е бил разговор с министъра на културата от служебното правителство, който е адмирирал предложението, предстои среща по темата и със сегашния министър Петър Стоянович. Надявам се, че и той ще подкрепи идеята, каза още д-р Москов.

Предложение беше направено от група русенски интелектуалци и стана част от предизборната кампания на д-р Москов, който беше водач на русенската листа на ДСБ за 42-ото Народно събрание. Акцентът беше, че Русе е първият български град, втъкал в своя урбанистичен и архитектурен облик силното европейско влияние, приобщавайки още поробена България към цивилизования свят.

Към днешна дата листата на световното културно наследство на ЮНЕСКО включва 878 паметника от 145 страни. България е представена с 9 обекта, един от които – Ивановските скални църкви е на територията на Русенска област. Последният български обект, включен в листата е тракийската гробница в Свещари, която е записана през 1985 г. От тогава български обект не е попадал в списъка.

За да попаднат в списъка, кандидатите трябва да отговарят поне на един от 10 критерия. Според инициаторите на предложението, Русе отговаря на няколко от критериите.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук