Работата за включване центъра на Русе в списъка на ЮНЕСКО продължава

0
Петър Москов вече не е член

Това каза пред журналисти в Русе зам.-председателят на ДСБ д-р Петър Москов. Проведен е бил разговор с министъра на културата от служебното правителство, който е адмирирал предложението, предстои среща по темата и със сегашния министър Петър Стоянович. Надявам се, че и той ще подкрепи идеята, каза още д-р Москов.

Предложение беше направено от група русенски интелектуалци и стана част от предизборната кампания на д-р Москов, който беше водач на русенската листа на ДСБ за 42-ото Народно събрание. Акцентът беше, че Русе е първият български град, втъкал в своя урбанистичен и архитектурен облик силното европейско влияние, приобщавайки още поробена България към цивилизования свят.

Към днешна дата листата на световното културно наследство на ЮНЕСКО включва 878 паметника от 145 страни. България е представена с 9 обекта, един от които – Ивановските скални църкви е на територията на Русенска област. Последният български обект, включен в листата е тракийската гробница в Свещари, която е записана през 1985 г. От тогава български обект не е попадал в списъка.

За да попаднат в списъка, кандидатите трябва да отговарят поне на един от 10 критерия. Според инициаторите на предложението, Русе отговаря на няколко от критериите.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук