Работодатели предлагат бонуси, кандидати за работните места няма

0
Работодатели предлагат бонуси

Дори предлаганите от работодателите бонуси не могат да привлекат кандидати за свободните работни места в региона.

Това съобщи директорът на Бюрото по труда в дунавския град Галина Димитрова. В търсенето на квалифицирана работна ръка редица работодатели предлагат различни социални придобивки на работниците, като ваучери за храна, служебен транспорт, облекло, финансови бонуси, дори и общежития за настаняване. Дори това обаче, не се оказва достатъчна притегателна сила.

През 2016 г. на пазара на труда са били предложени 5711 работни места, а от тях едва 4118 са били заети, каза Димитрова. По думите й, има голямо разминаване между търсенето и предлагането на пазара на труда. Най-търсени в момента са стругари шивачи, шлосери, заварчици, кандидати обаче няма. Причината, според Димитрова е, че или безработните не притежават необходимите умения, или не искат да работят при условията, които им предлагат работодателите.

Друга причина, според нея и домашното възпитание. Все още много родители подготвят децата си за трудовия пазар на принципа „Учи, мама, да не работиш“. Независимо от възможностите на детето го насочват към „представителни дейности“, от каквито пазарът на труда няма нужда, докато местата в паралелките с търсени от работодатели специалности остават незаети.

233 работни места са били свободни в индустриалните предприятия в Русе през декември, показват статистическите данни.