Работодатели прогнозират спад на заетостта в Русенско

0

Работодателите в Русе предвиждат спад на заетостта през последното тримесечие на годината. Фирмите прогнозират наемането на нови работници в областта да се намали с 4%.  В сравнение с другите големи градове в страната най-силни перспективи за наемане са отчетени във Варна и Пловдив, които са единствените градове с ръст на работни места. В София очакват замрял пазар на труда с прогноза от 0%.

През следващото тримесечие работодателите в пет от седемте индустриални сектора очакват да увеличат заетостта. Най-силно темпо на наемане се предвижда в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство”.  Работодателите от „Финансови и бизнес услуги” очакват скромно увеличение на служителите, а прогнозата на секторите „Промишленост” и „Друго производство” е +3%. Ограничени възможности за нови работници  има и в строителството. В сектор „Търговия на едро и дребно” отчитат най-слабия пазар на труда от началото на изследването преди 10 години.

Над половината от тях (64%) планират да предложат работа от разстояние и гъвкави работни часове, а 10% очакват да осигурят на служителите си 100% дистанционна работа.”