Радев: България ще каже „да“ на Македония в ЕС, само ако има гаранции за историята

0
Снимка: БГНЕС

България ще одобри членството на Северна Македония в ЕС, само ако получи гаранции, че ще спре унищожаването на българското културно-историческо наследство. Това заяви президентът Румен Радев преди срещата на върха на ЕС-Западни Балкани.

Той допълни, че срещите с му с френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел са приключили. Били са обсъдени начините за започване на преговори на Съюза със Северна Македония.

„Системното унищожаване на българското културно-историческо наследство в тази страна. Нашите позиции са ясни – докато този процес продължава и са потискани основни права, ние няма как да кажем „да“ на проекта. Това не е вето, не е стопиране на процеса, трябва да се уважават европейските принципи, да се изкорени езикът на омразата“, заяви президентът.

Той допълни, че през май служебното правителство е заварило преговорният процес със Северна Македония във „задънена улица“.

„Имаме подписан договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 4 години, но нямаме прогрес в защитата и правата на македонските българи“, поясни президентът.