Радев избра БСП, ще има ли премиер от ПП с мандата на социалистите? 

0

Президентът Румен Радев ще връчи третия мандат за посочване на кандидат за министър-председател на парламентарната група на „БСП за България“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Това ще стане в 17.00 часа днес на „Дондуков“ 2. 

До връчването на третия мандат се стигна след като „Продължаваме промяната“ не успяха да направят мнозинство за съставяне на кабинет и посоченият от тях вицепремиер и финансов министър в оставка Асен Василев върна мандата на 8 юли. 
Втората по големина политическа сила ГЕРБ-СДС върнаха мандата още същия ден след връчването му с мотива, че са наложителни нови парламентарни избори, защото в 47 НС няма печеливша формула за съставяне на ново правителство. 
Според политически анализатори най-големи шансове за получаване на мандат имаха БСП и „Демократична България“, като последната беше смятана за фаворит. 
По време на консултациите при президента лидерът на БСП Корнелия Нинова декларира, че ако Радев им даде третия мандат, ще положат усилия за съставяне на кабинет. Премиерът, според нея, трябва да бъде излъчен от ПП. От БСП предпочитат политически пред експертен кабинет, защото това означава ясно носене на политическа отговорност. 
 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук