Радев критикува Петков за посещението му в Северна Македония

0

Премиерът Кирил Петков е избързал с посещението си в Северна Македония. Освен това е дал знаци, че България е готова на отстъпки, което е грешка. Това заяви президентът Румен Радев.

Критиката му идва на фона на големите хвалби на министър-председателя за постигнати успехи при посещението му.

„Всяко прибързано действие на българското правителство, всеки позитивен сигнал, може да се тълкува превратно като някакви отстъпки от българската страна. Посещението на българския премиер в Северна Македония беше прибързано. Имал съм откровени разговори с него“, заяви президентът.

Освен премиера Радев разкритикува индиректно и външния министър Теодора Генчовска. Президентът заяви, че дипломацията не бивало да се поддава на натиск.

Вероятно това е намек за слабата реакция на Външно на срещата на македонския президент Стево Пендаровски с представители на организацията ОМО-„Илинден“. Те настояват за признаване на македонско малцинство у нас. Организацията е обявена за противоконституционна преди повече от 20 години.

„Македонските българи се борят за равноправие, което да е гарантирано в тяхната конституция. Те се борят за пълноценната си интеграция в обществения живот в страната. Това е коренно различно от сепаратистките нагласи и претенциите за малцинство, които изповядват хората, с които се среща президентът Пендаровски“, подчерта Радев.

 

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили