Радев: Пеевски и Борисов са ортаци в бизнеса и политиката (видео)

0

(Логично е ДПС да подкрепи ГЕРБ на президентските избори. Такава прогноза направи държавният глава Румен Радев. Според него депутатът Делян Пеевски и премиерът Бойко Борисов са „ортаци“.

„Логично е партията на г-н Пеевски да подкрепи Борисов за президентските избори. Те са, както знаете, ортаци в бизнеса и в политиката. Още повече – г-н Борисов е и довереното лице на турския президент Ердоган, който поздрави конференцията на ДПС“, заяви Радев, след като бе запитан как гледа на заканата на партията на Доган, че няма да го подкрепи за втори мандат.

Президентът продължава с консултациите за предстоящите избори, каза още Радев. Той ще има срещи с кметове. Във вторник на „Дондуков“ 2 бяха здравните експерти.

Радев подчерта, че целта на инициираните от президентската институция консултации не е датата на вота, а начина за провеждане на парламентарните избори в извънредна епидемична ситуация.

„Решение за датата взима президентът, но начинът на провеждане се определя от Министерския съвет и от неговото парламентарно мнозинство. За разлика от министър-председателя, за мен е важно и има значение как ще се гарантират здравето и конституционното право на вот на българите“, посочи президентът.

Според държавния глава сега е най-подходящият момент за провеждане на консултации – след като изпълнителната власт е получила достатъчно време, за да мобилизира сили в подготовката на вота. Държавният глава напомни, че половин година хиляди българи протестираха за предсрочни и честни избори.

„Министър-председателят се криеше и протакаше, за да може той да организира изборите. Сега говори, че някой друг е искал да ги отлага. Това е безочие. Аз мисля, че явно шеметните предизборни обиколки на премиера му пречат да се ориентира в същността на консултациите“, каза още Радев по повод обвиненията на Борисов, че имало опит вотът да се отложи.

Президентът призова министър-председателят да даде обяснения за най-високата смъртност от коронавирус в България.