Радев за избори в началото на октомври

0

„Предстои да връча мандат на втората по численост парламентарна група, ако и тя го върне – ще поканя всички парламентарно представени партии на консултации, веднага ще ги насроча, за да чуя каква формула предлагат за изход от кризата, какви са техните нагласи за коалиране, за търсене на парламентарна подкрепа за съставяне на правителство и около какви приоритети и програми. Според тези критерии ще взема решение на кого да връча третия мандат. В рамките на дни ще връча втория мандат. Има няколко партии, които могат да бъдат моя избор за третия мандат, ще реша на кого да го връча след консултациите“. Това каза президентът Румен Радев на брифинг след посещението си в Черна гора.

„Ако изборът на партиите е отново предсрочни избори, считам за целесъбразно да се проведат в началото на октомври, за да има легитимност един нов парламент чрез засилено гражданско участие. В оставащите дни до края на юли парламентът ще бъде натоварен с големи очаквания както за съставяне на управленско мнозинство, така и за приемането на важни закони, а правителството с антикризисни действия и разработване на законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост“, каза още държавният глава.

По думите му българското общество очаква способно управленско мнозинство, което да пристъпи незабавно към решаването на проблемите, свързани с доходите, цените и инфлацията, търсене на дългосрочни решения в енергетиката, икономиката и инвестициите, към бърза и ефективна съдебна реформа за борба с корупцията.

„Необходимо е управленско мнозинство, което не с лозунги и пиар, а с реална и последователна работа да се анагажира с европейската интеграция на България“, каза още Радев. По думите му политическата криза в страната се изостря и всяка политическа партия трябва ясно да заяви какъв изход предлага.

„Бързото и безрезултатно изчерпване на процедурата за съставяне на правителство преди края на юли на практика приключва дейността и на правителството, и на парламента“, добави президентът.

Според него по този начин много важни въпроси остават нерешени.

„По Конституция трябва да обявя избори в рамките на 2 месеца, това означава избори през септември, което крие рискове. Прекаленото продължаване на процедурата за съставяне на правителство води към изкушение за хазартни управленски решения и кадрови промени. Самите партии чертаят все по-дебели червени линии помежду си и съставянето на правителство след потенциални предсрочни избори става все по-трудно“, коментира президентът.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили
Посъди дърво-остави следа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук