Радиация и бактерии в борбата с комарите?

0
387
радиация и бактерии

Нови технологии, включващи радиация и бактерии, дават много добри резултати в борбата с пренасящите опасни болести комари, пише Manila Bulletin, позовавайки се на резултатите от изследване, публикувано тази седмица.

Тестове в два града в Южен Китай практически премахнали комарите, според изследване. Цел на новите методи били комарите Aedes albopictus, познати още като Азиатски тигров комар. Те са основен вектор за зарази като вируса Зика и вируса Денга.

Първият метод представлявал употребата на радиация, която правела комарите стерилни и неспособни да се размножават.

Вторият метод бил употребата на бактерия, наречена Уолбахия, която нанасяла поражения върху яйцата, снесени от комарите.

Учените провели 2-годишно изследване в речните острови край град Гуанджоу, където на тигровите комари се приписват високите нива на заразяване с вируса Денга.

Според Питър Армбрустър от университета в Джорджтаун, процентът на излюпили се яйца на комари спаднал с 94%, като в някои случаи не било засечено здраво яйце в продължение на 13 поредни седмици.

Броят на заловените от капани женски комари, които при ужилване пренасят болестите върху хората, също спаднал между 83 и 94 процента, което е знак, че насекомите са изчезнали.

Ухапванията от комари в района спаднали с цели 97 процента, което променило мнението на местните хора, които били скептични в началото на тестовете.

Според Жиюнг Си, професор по микробиология и молекулярна генетика в Мичиганския щатски университет, методите могат да се прилагат и срещу комарите, пренасящи малария.