Радост в „Образцов чифлик”

0
4045

Това съобщи Димо Недялков – директор на Производствено-експерименталната база на Института по земеделие и семезнание „Образцов чифлик”. Това не е окончателното решение на 6-годишната сага, но екипът се надява да бъде проявено разбиране и благоразумие.

obr_chiflik_diplomi_semena01На 3 и 4 септември институтът организира Ден на отворените врати, за да покаже разработените екологично-издържани и с високи технологични качества сортове пшеница, овес, царевица, полски фасул, люцерна и лоза. По думите на доц. д-р Галина Дякова – директор „Наука” в института, към днешна дата продукцията намира широк интерес не само сред селскостопански производители от България, но и в съседна Турция.

Основното преимущество на сортовете, създадени в Образцов чифлик, е че поради високите летни и екстремно ниските температури тук, те са доста пластични към условията на околната среда. Остава само да няма градушки и да има добра държавническа воля, за да могат 11-те научни работници и останалите над 60 членове, категорична е доц. Дякова.