Ръководствата на гранична полиция на България и Румъния се срещнаха в Русе

0

Работна среща между директора на Главна дирекция „Гранична полиция“ главен комисар Росица Димитрова и ръководителя на Главния инспекторат на граничната полиция на Румъния главен полицейски комисар Виктор Щефан-Ивашку се проведе в Русе по инициатива на българската страна.

На срещата присъстваха ръководни служители от двете структури, както и представители на съпределните регионални дирекции – РДГП „Русе“ и Териториалния инспекторат на граничната полиция в Гюргево и Териториалния инспекторат на бреговата охрана в Констанца.

Основна тема на разговорите са били съществуващите възможности за засилване на взаимодействието по линия на гранично-полицейското сътрудничество между двете страни, както и справянето с актуалните миграционни предизвикателства. Участниците в срещата се обединиха около общото разбиране, че основен приоритет за двете служби остават активната работа по приемането на България и Румъния в шенгенското пространство и надграждането на съществуващото досега партньорство в контекста на бъдещото отпадане на систематичните проверки по вътрешните граници на Шенген.

Дискутирани са били и възможностите за засилване на общите действия по превенция срещу проявите на корупция и формирането на междуведомствена смесена работна група, на която да се обсъждат актуални проблеми, свързани с граничния контрол между двете държави, както и с перспективата за прилагане на компенсиращите мерки от момента на присъединяването към Шенген.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук