Здравният министър: Рано е да се говори за отваряне на бизнеси

0
Костадин Ангелов

Рано е да се говори за отваряне на спрените от локдауна бизнеси, обяви здравният министър Костадин Ангелов. Подобна стъпка може да се обмисли след 14 декември и ще зависи от това какви резултати са дали наложените мерки.

Часове по-рано премиерът Бойко Борисов обяви, че ако ръстът на заразените спадне, яслите и детските градини ще отворят на 14 декември, а молове, заведения и т.н. ще могат да възобновят работата си от 21 декември.

Отварят ясли и градини на 14-ти, ако заразените намалеят

“Много е рано да говорим за отваряне на всичко от 21-и при условие, че седмицата, която ни е важна да анализираме, е от 14-и нататък“, каза в отговор здравният министър.

Иначе здравното министерство има готовност да разпореди отварянето на детските заведения от следващия понеделник, обясни Ангелов.

120 000 дози ваксина вече са в България!

Въпреки намеците за предстоящо отваряне, министърът заплаши големите магазини с тъкмо обратното. Той заяви, че ако не се спазват мерките, работата им ще бъде спряна. Повод за коментара му бяха множеството случаи на струпване на хора в магазини през уикенда. Ангелов обясни, че до момента са съставени актове за нарушения на шест големи търговски вериги.

„Ако продължат и не се спазват съответните актове, следва затваряне на съответните търговски обекти“, каза министърът.