РАС не прие експертизите за бистрото на пл. „Батенберг“

0
4135

По тази причина делото, заведено от Красимир и Кристина Дакови срещу заповедите на кмета Пламен Стоилов, според които споменатото заведение и навесът към него трябва да бъдат съборени, беше отложено за 14 февруари. На заседанието тогава ще се изслушат отговорите по новите въпроси, които бяха зададени на експертите архитект Николай Касабов, строителният инженер Силвия Стефанова и геодезистът Минко Червенков, всички от Плевен.

Според представените от тях експертизи преместваемите обекти могат и трябва да имат някаква основа, в това число и циментова, какъвто е случаят с „Парк кафе бистро“.

Стана ясно също и че постройката е изградена от панели, които се състоят от ламарини с изолация между тях и имитират дърво, но не са изработени от такова, както и че тежащата 18 тона постройка може да бъде преместена с кран, който повдига до 20 тона товар и дори с хеликоптер. Единственото условие и в двата случая било то да се укрепи с рамка, за да не се разпадне, поради размерите си. По отношение на навеса съдът прие експертизата, че слънцезащитното съоръжение може да се премести и че не е част от архитектурен ансамбъл. На него не са поставяни остъкления, а само прозрачни винилови щори, които се вдигат или спускат, в зависимост от метеорологичните условия.

Относно въпроса, дали теренът е част от архитектурния ансамбъл на площад „Александър Батенберг“ стана ясно, че е получено писмо от Националния институт за недвижимото културно наследство в този смисъл, още преди да бъде преименуван. Процедурата обаче изисква, за да бъде завършена, писмото да се обнародва чрез Държавен вестник, което местната власт не е направила.

В края на заседанието прокурор Андрей Ангелов зададе към единия от експертите – инж. Силвия Стефанова допълнителни въпроси, поради което експертизата не беше приета в настоящото заседание, а делото беше отложено за 14 февруари, когато ще се изслушат отговорите по новите въпроси.