Рашидов урежда дом за бедстващ български творец

0

Бившият завеждащ катедра по графика към Националната Художествена академия и учител на десетки талантливи български творци- професор Галилей Симеонов от монтанското село Гаврил Геново ще бъде настанен в социален дом, при негово желание.

Това е съобщил тази сутрин бившия министър на културата и настоящ депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов. Историята на тънещия в нищета и мизерия именит  български професор и автор на най- известния  портрет на Васил Левски стана публично достояние, благодарение на негов ученик. Професор Симеонов ще може да отиде  в социален дом, ако от пожелае.

За тъжната история  на една от емблемите на българското  изобразително изкуство,  91 годишният художник разказа негов ученик-  зографът от Казанлък Евгений Чалъков.

Той открива професора  да тъне в мизерия, сред покъщнина и отпадъци, спящ в каруцата, поради липса на ток в къщата. Заради неплатени сметки електричеството в дома на професора е прекъснато отдавна.

Човекът, който оставя  за съхранение и продажба на Галерията в Монтана над 100 свои творби, други  няколко в  месарски цех- срещу обещанието за ремонт на дома му, живее в потресаваща мизерия.

На  тъжната история на професора си, Евгений Чалъков попада случайно ,след като води в дома на проф. Симеонов колекционер на платната му, с желание да ги купи.

Двамата правят всичко възможно историята на именития български творец да стане достояние до възможно повече хора.

 

Търсят се и хора, които да помогнат  да бъдат върнати над 130-те платна на професора от галерията, както и тези от колбасарския цех.

Амбицията им е да се ремонтира жилището на професора, като то се превърне в галерия- музей, а един от именитите български творци на 20 век да прекара остатъка от живота си достойно.

Снимки: Фейсбук