Рашков: Известен политик купува гласове във Враца, Видин и Монтана

0

Известен политик от близкото минало купува гласове в регионите на Враца, Монтана и Видин. Те са в полза на партия „от известен етнос“. Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков без да споменава имена. По думите му на последните избори въпросната партия е показала завидни резултати в тези региони.

Опити за изборни измами има навсякъде в страната, както и в чужбина, каза още МВР-шефът. В села в Благоевградско и Плевенско стотици хора се регистрират на един и същи адрес. В Кюстендил пък бивш министър на вътрешните работи е имал среща, на която заедно с бивш областен управител и шефа на полицията са обсъждали как 15 хил. македонци с българско гражданство да гласуват у нас. Официално полицейският началник се е водел в болница, каза още Рашков. По думите му има опити за концентриране на вътрешен изборен туризъм на много места. МВР-шефът спомена благоевградско село, където изведнъж се регистрирали адресно няколко хиляди души.

„Тъй като очакваме това да се мултиплицира и в други райони, сме във връзка и контакт с МРРБ и ще вземем всички възможни административни мерки“, каза Рашков.

В Германия е засечен опит за разкриване на избирателна секция чрез подаване на фалшиви заявления за гласуване от името на българи. Мъжът зад схемата е известен на полицията, обясниха от МВР.

Тази сутрин в цялата страна е започнала специализирана полицейска операция против купуването на гласове, каза още Рашков. Участват жандармерията, както и охранителна, икономическа и криминална полиция. При обиски на две места в Бургас са открити телефон със снимки на 31 лични карти. Отново в Бургас е намерен списък с имена на хора, които дължат пари на лихвари. Било им е обещано, че част или целите им дългове ще бъдат опростени, ако гласуват за определена партия.