Растенията могат да изпадат в паника

0
132
Растенията могат да изпадат в паника

Изследване на учените от университетите на Западна Австралия и на Лунд, Швеция, показва растенията в интересна светлина.

Специалистите разкриват отключването на сложни химически процеси, подготвящи растенията за опасност, щом върху тях попаднат дъждовни капки, пише Phys.org., позовавайки се на публикация в сп. “Протоколи на Американската академия на науките”. Реакцията на растенията е близка до паника, защото именно дъждът е водеща причина за разпространение на болести между тях.

Растенията могат да изпадат в паника

Механичната стимулация под формата на вода, вятър и физическо въздействие от хора и животни допринася за активирането на отбранителната им система на биохимично ниво. Така предупредителни сигнали, задействани от протеин (известен като Myc2), пътуват от листо до листо и предизвикват редица защитни ефекти.

Растенията могат да изпадат в паника

“Когато въпросният протеин се активира, хиляди гени влизат в действие, подготвяйки отбранителните сили на растението. Щом по листото се разплиска дъждовна капка, миниатюрни капчици рикошират във всички посоки. Те могат да съдържат бактерии, вируси или гъбични спори. Само една капка е достатъчна, за да ги разпространи към околните растения, намиращи се на разстояние до 10 метра“, обяснява Харви Милар от университета на Западна Австралия.

Учените са забелязали, че когато вали, същите сигнали, които се разпространяват по листата, се предават и на близките растения по въздуха.