Разбита престъпна група за трафик на мигранти

0
32
престъпна група

Престъпна група, извършвала незаконна дейност по превеждане през граница на хора и подпомагане на чужденци да пребивават и да преминат в страната е разбита при специализираната полицейска операция.

Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Операцията е  реализирана от служители на сектор „Противодействие на престъпни структури извършващи незаконна дейност по превеждане през граница на хора и по подпомагане на чужденци да пребивават или да преминат в страната” – отдел „Контратероризъм” при ГДБОП, колегите им от Хасково, Кърджали, Силистра, Добрич и служители на ДАНС.  В хода й е неутрализирана организирана престъпна група, която е извършвала незаконна дейност по превеждане през граница на хора и подпомагане на чужденци да пребивават и да преминат в страната. Задържани са петима участници в престъпната схема, сред които и лидерът – Л.М. /24г./, сирийски гражданин, със статут на бежанец ; А.М./42г./- негов сънародник, с хуманитарен статут, Р.Я. / 45 г./от София – тримата известни на органите на реда. Те са установени на територията на столицата и на община Харманли.

При предприетите претърсвания в автомобилите и ползваните от тях адреси са намерени и иззети множество мобилни телефони, СИМ карти,  преносими компютри, документи за финансови преводи, чужди документи за самоличност и други вещи  и предмети, съотносими към документирането на престъпната дейност на престъпната група.

В процеса на работа са установени и задържани и двама мъже от Тутракан – И.Д. /36г./ и М.Д. /26г./, съпричастни към престъпната група. Те са задържани в Русе по друго дело, привлечени са като обвиняеми за незаконен трафик на мигранти, предстои материалите по предишното им дело да бъдат присъединено към досъдебното производство на Специализираната прокуратура.

С решение на Специализирания наказателен съд на Л.М., А.М. и Р.Я. е наложена постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Работата по документирането на престъпната дейност продължава под наблюдението на Специализираната прокуратура.