Разкрива се потенциал за преобразяване на електрониката

0
88
Разкрива се потенциал за преобразяване на електрониката

Захранващо устройство с малък размер, представено от компанията Anker, разкрива огромен потенциал за преобразяване на електрониката, ако вместо силиций се използва галиев нитрид (GaN).

Този прозрачен, подобен на стъкло материал има редица предимства и може да съкрати консумацията на енергия от електронните устройства с 10 до 25%. Издържа на по-високо напрежение и токът ще преминава през апаратурата с по-висока скорост.

Благодарение на него може дори да се съкрати размерът на самите технически устройства. Галиевият нитрид се представя по-добре и при високи температури, което го прави подходящ за използване в агресивни среди.

В продължение на много десетилетия силицият е основен материал за технологичната индустрия, но вече е достигнат теоретичният предел за неговото подобряване, отбелязва The Vegre, позовавайки се на учени от Харвард.

Всъщност, този материал вече доминира във фотониката. В частност, галиевият нитрид служи като източник на синия лазер, който се използва за четене на Blu-ray дисковете. Малки лазери с дебелина само един микрон (1/100 от човешкия косъм) пък намират приложение в ново поколение микроскопи.

В момента редица стартъпи развиват новата технология и няма да е изненада, ако още през 2020 г. индустрията влезе в ерата на галиевия нитрид.