Разкриват център на БАН в Русе

0

Това стана ясно по време на работна среща в Русенския университет, в работата на която взе участие  чл.-кор. проф. Димитър Димитров, главен координатор на Националната  мрежа от регионални академични центрове на Българската академия на науките. Центърът се създава по инициатива на  Русенския университет, а основния му предмет на дейност ще бъде интегриране и координация на научноизследователска и иновационна дейност в сътрудничество с бизнеса, регионален координатор на проекта ще бъде бившият областен управител Стефко Бурджиев.

По думите на проф. Димитров, Центърът ще има за задача да изгради по-пряка връзка между представителите на научните среди и представителите на фирмите, организациите и институциите от област Русе. Той ще има отворен характер и всички, които пожелаят да се присъединят, ще могат да направят това. Основните насоки и сфери на работа на центъра ще включват области като ИКТ технологии, енергийни ресурси и ефективност, нано-науки, биомедицина и качество на живот, биоресурси, климатични промени, астрономия, космически изследвания, културно-историческо наследство и национална идентичност и др.

В Икономическия институт към академията вече се работи по изследване за междуфирмената задлъжнялост, както и за финансовата задлъжнялост на домакинствата, каза още проф. Димитров.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук