Различните видове отвертки и какво е тяхното приложение?

0

В немалко случаи на ремонтни дейности и при отстраняване на неизправности или изграждане на конструкции, използването на отвертки е неотложно. Това са ръчни инструменти с различни накрайници за работа с множество крепежни елементи. Кои са достъпните в специализираните онлайн магазини и за какво се използват?

Какви видове отвертки има в специализираните онлайн магазини?

Конструктивно са съставени от удобна и монолитна изолирана ръкохватка, върху която здраво е прикрепен метален тънък прът, в долната част на който има специален накрайник. Той може да е с различна форма, зависеща от тази на крепежния елемент. За повишено удобство, някои отвертки са намагнетизирани, което улеснява задържането на винта, без да изпада.

В онлайн магазините днес се предлагат отвертки с фиксирани или сменяеми накрайници и вложки на отлични цени. Последните още се наричат битове и пристигат в комплект с различни форми на работните глави. При първите, размерите могат да варират.

Съществуват още и динамометрични дигитални отвертки, позволяващи предварително задаване на въртящия момент, за постигане на прецизно затягане. Подходящи са в случаите, когато прилагането на подходящата силата е от важно значение.

Достъпни са още и видове със закривени накрайници, позволяващи безпроблемното достигане до труднодостъпните места. Кривината може да е в различна степен, като в описанието е представен ъгълът на изкривяване.

Каква е разликата между PZ, PH и SL накрайниците?

Ако винтът е с обичайна кръстообразна глава, той е за PH отвертка. Ако кръстът има допълнителни засечки под ъгъл 45 градуса, той е PZ. Последният също се отличава с по-голямата си вдлъбнатина, позволяваща по-ефективна фиксация в отвора. Използването на качествени кръстати отвертки допринася за по-добрия контакт и въртящ момент. Колкото маркировката (от 1 до 3) е по-голяма, толкова се увеличава и размерът на винта, който можете да стягате.

Съществуват и SL накрайници на отвертки с прав шлиц, което изисква и подобна форма на главата на винта. При отделните размери, важен момент е широчината на този шлиц. Той трябва да е идентичен на предвидения в самия винт, за да гарантира максимално добър контакт. Ако се наблюдават разлики, това може да доведе до повреда на шлиците и невъзможност за по-нататъшно използване на инструмента.

Какви други накрайници има?

Съвременната продуктова гама предлага наистина голямо разнообразие от форми и размери:

  • тип звезда (TORX) – притежава шестлъчева глава и осигурява най-добър контакт с крепежния елемент. Това позволява неговото бързо и ефективно завъртане, дори и в много твърди повърхности;
  • шестостенен шлиц (HEX) – позволява постигане на високо ниво на силата при въртящия момент;
  • тристранен шлиц – формата е във вид на трилистник и не се използва често. Предимно намира приложение при нужда от секретно фиксиране, за да е невъзможно премахването на скрепителния елемент за неоторизиран достъп.

В кои области намират приложение?

Тези ръчни инструменти са приложими в множество области от индустрията и живота. Използват се в монтажните и демонтажни дейности, при ремонт на различни машини и т.н. Непременно се срещат и в свързаните с електрониката и електротехниката области. Неотлъчен елемент са от инструментариума за обслужване и ремонт на автомобилите и други видове тежки и леки превозни средства, индустриални машини и т.н. Не по-малко се използват във ВиК дейностите, в мебелната и дървообработваща индустрия.

При избора е важно да обърнете внимание на материала, от който е изработена ръкохватката. Най-подходящи са тези с гумирана повърхност, предотвратяваща образуването на мазоли при продължителна употреба и подобряваща сцеплението и захвата.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук