Строежът на Алепу – незаконен

0
Снимка: БГНЕС

Административният съд в Бургас е обявил за нищожно разрешението за строеж на курортния комплекс „Алепу Вилидж“, съобщиха от прокуратурата. Делото бе образувано по искане на държавното обвинение, което започна проверки след разразилия се миналата година скандал. Институциите се активизираха заради общественото недоволство, след като бе обявено, че на плажа се строи не хотел, а подпорна стена.

Разрешението, издадено през 2018 г. от главния архитект на Созопол, е за два етапа – укрепване на свлачище, и след това строителство на курортен комплекс. Според прокуратурата то е нищожно, защото малко след като е влязло в сила е било променено, допълнено и е вписан нов възложител. Съдиите посочват, че разрешението за строеж е издадено в такова нарушение, че на практика е „лишено от законова опора“.

Първоначално разрешителното е издадено на 26 февруари 2018 г. и е за укрепване на свлачище. В края на август същата година възложителят декларирал, че няма да използва това разрешително, както и че за укрепване на свлачището в имота ще се използва укрепително съоръжение, което ще е интегрирано в конструкцията на бъдещото застрояване. Така главният архитект на Созопол издал ново разрешение за строеж на 10 септември 2018 г. на същото дружество за курортен комплекс „Алепу вилидж“. Във вторият документ вече описано етапното строителство. Едновременно с това обаче се променя инвестиционният проект и се вписва нов възложител.

Собственик на имота е фирмата „Алепу Вилидж“, а правото на строеж е на „ГБС Турс“. Един от проектантите на „подпорната стена“ е арх. Ангел Захариев, съпруг на външния министър Екатерина Захариева.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили