Реката, която променя цвета си

0
Реката, която променя цвета си

Реката Каньо Кристалес (Caño Cristales) в Колумбия привлича с удивителните си води, които променят цвета си. Дълга е 100 км и е единственият водоем в света, който има подобни свойства. Caño Cristales е бързо течаща река с много бързеи и водопади. Малки кръгли ями, известни като „гигантски чайници“, могат да бъдат намерени в много части на речното корито, които са били образувани от камъчета или парчета по-твърди скали.

Реката, която променя цвета си

Въпреки че името ѝ означава „кристалната река“, любителите на природата и туристите я наричат „течната дъга”, защото в определени периоди от годината водите ѝ се оцветяват в различните нюанси на червено, синьо, оранжево и зеленото. Реката е известна с промяната на цвета си благодарение на различните видове водорасли, поради което местните пък са я нарекли „реката с пет цвята”. National Geographic пише, че тя изглежда сякаш е била от „Райската градина“.

Невероятният феномен се дължи на многоцветните мъхове и водорасли, живеещи на скалното речно дъно. Оцветяването се получава между сухия и дъждовния период, когато мъховете и растенията на дъното цъфтят.

Реката, която променя цвета си

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили