Рекорден брой участници в планинското изкачване „Валерий Великов“

0
16
Рекорден брой

Рекорден брой пилоти – 77, са заявили участие в първия етап от първенството на България по планинско изкачване „Мемориал Валерий Великов“, което ще се проведе през уикенда.

„Това е рекорд, който е много голям. Предният рекорд, който беше 56 заявки за състезание, пак беше наш, през 2015 година. Това е републикански рекорд – в цялата страна. Взети са всички мерки. Рекордът на трасето е от 2015 година на Ники Златков. Той досега не е счупен, но се надяваме тази година да бъде, тъй като направихме едно малко скъсяване с 8 метра на един завой. Имаме няколко участници с автомобили над 800 коня – миналогодишният шампион Юлиян Телийски, миналогодишният спечелил нашето състезание – Христо Манолов от Шумен, Костадин Щерев. Поканили сме и румънски екипаж“, каза директорът на състезанието Димитър Георгиев.

Трасето вече е подготвено. Запълнени са всички дупки, асфалтирана е и ул. „Раковски“, където ще бъде разположен сервизният парк.

Състезанието ще се проведе тази събота и неделя, като в първия ден са тренировките в три манша, а във втория – същинската надпревара, също в три манша. Официалното откриване ще се състои в събота пред паметника на Валерий Великов, от 12.25 ч., а от 13.30 ч. започват тренировките в три манша. В неделя, 15 април, стартът на надпреварата е от 10.30 ч.

Стартът на състезанието е пред входа на парк „Кьошковете“ през местността „Хижата“, а финалът – след вила „Пазачница“, в посока паметник „Създатели на българската държава“. Тази година отново ще има такса от 5 лева за желаещите да наблюдават надпреварата, която обаче ще е пожелателна.