Рекордна глоба от 5 млрд. долара грози Facebook

0
140
България е платила на САЩ

Рекордна глоба от 5 млрд. долара грози Facebook, съобщана в. “Уолстрийт джърнъл”, цитиран от ДПА.

Санкцията ще бъде наложена от регулаторните органи в САЩ, след разследване за неуспехите на най-голямата социална медия в света да защити личните данни на своите потребители

Авторитетният американският ежедневник се позова на добре осведомени източници, според които миналата седмица Федералната търговска комисия (ФТС) е взела съответното решение с 3 на 2 гласа. Не е ясно след колко време ще бъде обявена глобата.

Разследването срещу Facebook започна миналата година, след като бе разкрито, че базираната в Лондон консултантска компания Кембридж Аналитика (Cambridge Analytica) е получила достъп до данните на до 87 милиона потребители. Кембридж Аналитика е работила за предизборната кампания на президента на САЩ Доналд Тръмп през 2016 г.

Федералната търговска комисия и Facebook са отказали да потвърдят информацията на “Уолстрийт джърнъл”.

Министерството на правосъдието на САЩ сега прави преглед на споразумението, но обикновено не променя решения на ФТС, пише още изданието.

Глобата не е особено голяма за компанията, която миналата година обяви печалба от 22 милиарда долара при оборот от 55 милиарда долара.

В последно време обаче се надигнаха гласове за разделяне на гиганта, който е критикуван, че не се справя достатъчно добре при защитата на личните данни и в борбата срещу фалшивите новини.