Рекордна подкрепа за крайно десните във Франция

1
23

Това показват резултатите от екзитпола, оповестен след първия тур. Според тях, Националният фронт е лидер с 29,50% от гласовете. След тях се нарежда партията „Републиканците”, начело с бившия президент Никола Саркози и съюзниците й от дясното пространство. Те получават 27% от гласовете. Управляващата Социалистическа партия е трета с 23%.

Според първите резултати кандидатите на Националния фронт водят най-малко в 6 от 13-те френски области. Най-добър резултат, според екзитпола, показва лидерката на партията Марин льо Пен, която води партийния списък в региона Нор Па дьо Кале/Пикардия. До този момент нейният резултат е 41%. Там на втори тур ще се яви и кандидатът на „Републиканците” Ксавие Бертран с 25%.

Лидерката на партията Марин льо Пен вече изрази задоволство от „прекрасните резултати“. Никола Саркози пък изключи всякакви възможности за договаряне със социалистите за втория тур, за да бъдат победени кандидатите на НФ.

Изборите за регионалните власти във Франция се провеждат в два кръга. Избирателите определят кои ще са 1910-те местни представители в областните и общинските съвети, за които се борят повече от 21 400 кандидати от над 170 различни партии и предизборни коалиции. Изборите се определят като „генерална репетиция“ за всички политически сили във Франция преди парламентарните и президентските избори през 2017 година. Вторият тур ще бъде след седмица – на 13-ти декември.

 

 

1 коментар