Рекордна за последните 25 години инфлация отчете НСИ

0
illustration of woman pushing shopping cart up a steep curved arrow, representing rising prices

Натрупаната инфлацията за първите 6 месеца на годината надхвърли 10%, показват данните на Националния статистически институт. За година стоките и услугите поскъпват с почти 17 на сто, като само за юни поскъпването е около 1%.

Това е най-високата инфлация от май 1998 г., когато тя беше на ниво от 18% и когато страната ни излизаше от хиперинфлация.

Основен възходящ натиск върху инфлацията през юни оказва увеличението на цените на транспорта с 4,2% и цените в ресторанти и хотели – с 2,6%. Цените на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива се повишават в рамките на месец с 1,1%, а тези на жилищно обзавеждане, домакински уреди и принадлежности и обичайно поддържане на дома – с 1,6 на сто.

Цените на облекло и обувки намаляват с 0,2%, на хранителни продукти и безалкохолните напитки – с 0,1%, докато цените на алкохолни напитки и тютюневи изделия се повишават с 0,3%.

При хранителните стоки най-съществено е поскъпването на хляба – с 4,2%, прясното мляко – с 3,1% и 4.3% в зависимост от маслеността, киселото мляко – с 2,5%, ориза – с 2,7%, сиренето – с 2,1%, кашкавала – с 1,7%, яйцата – с 1,4%, млечните масла – с 4,9% и олио – с 2,5 на сто.

Дизеловото гориво е поскъпнало през юни с 5,7% в рамките на месец, автомобилният бензин А95Н – със 7,6%, бензинът А100Н – с 6,4%, такситата – с 0,7%, а самолетните билети с 8,7%.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили
Посъди дърво-остави следа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук