Рекордна заболеваемост и 50% ръст на смъртните случаи от COVID-19 отчита НОЩ

0
692

През последните 6 дни заболеваемостта в страната надхвърля 120 на 100 хиляди и се покачва ежедневно.

Това бе съобщено на брифинг на Националния оперативен щаб в здравното министерство. Всички области в страната са в жълто и червено, и към момента няма зелени области. Има и рекорд – над 220 на 100 хиляди.

Според статистиката ръста на заболелите е 120%. Страната ни е на второ място на Балканите по заболеваемост и на 21-о в Европа. По смъртност сме на 10-о място в ЕС и 4-о на Балканите. Най-голяма заболяемост има във възрастовата група между 20 до 60 години, следвани от 60-69 години

Отчита се нарастване на починалите в страната, като само за последната седмица е 50%.  Починалите са предимно хора между 70 и 79-годишна възраст.

От НОЩ препоръчват да се ограничат несъществените пътувания както на територията на страната, така и към други държави в ЕС и извън него с информация за нарастване на броя на заразените от COVID-19. Освен това да се ограничат и несъществените контакти, както и ограничаване на събиранията на големи групи от хора с оглед намаляване на възможността за предаване на инфекцията с новия коронавирус.