Рекордни температури в най-северното обитаемо селище на планетата

0
Рекордни температури в най-северното обитаемо селище на планетата

Алерт, селище в провинцията Нунавут, Канада, разположено на около 800 км от Северния полюс се счита за най-северното постоянно обитаемо място на планетата.

Там обаче са отчетени странните и алармиращи рекордни температури от порядъка на 21 градуса (а трябва да бъдат между 0 и 6 градуса през този период на годината), което е показателно за скоростта, с която вечно ледените точки на Земята се затоплят.

След като ограничаването на климатичното затопляне може да не е достатъчно, за да се избегнат катастрофи, се предлагат различни технологични решения, обединени често под термина геоинженерни науки.

Рекордни температури в най-северното обитаемо селище на планетата

Заради прогресивното топене на лед, учени от Института за климатични изследвания в Потсдам, Германия, предложиха решение като крайна мярка на проблема. Предвижда се получената от топенето вода да се изпомпва и разпръсква обратно върху ледената покривка. Така трябва да се създадат трилиони тонове изкуствен сняг, за да се стабилизират ледниците, пише Science Advances.

„Всички климатични модели обаче показват, че ако климатичното затопляне бъде ограничено до 2 градуса Целзий в съответствие с Парижкото споразумение за климата, морското ниво ще се покачи с 5 и повече метра“, заяви ръководителят на изследвания от института Андерс Леверман. Той настоя, че не става въпрос за хипотеза и че всяка подобна мярка трябва да бъде придружена от радикално намаляване на парниковите емисии.

Процесът на скоропостижното топене на лед причинява изключителни дисбаланси в океаните, теченията и живота в тях, а покачващото се ниво на океанското равнище застрашава живота на милиони хора по света.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили