Ректорът и председателят на Общото събрание на РУ станаха почетни граждани на Видин

0
134
Ректорът и председателят

Ректорът и председателят на Общото събрание на Русенския университет чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев и проф. д-р Велизара Пенчева бяха удостоени със званието “Почетен гражданин на Видин”.

Дипломите за удостояването им бяха връчени от кмета на града Огнян Ценков и председателя на Общински съвет Генади Велков на тържествено заседание на Общинския съвет по повод духовния празник на Видин – Димитровден.

С почетното звание бяха удостоени общо 5 изявени личности, двама от които – Видинския митрополит и Български екзарх Антим I – духовник и общественик и на д-р Бърни Бончев – кмет на Видин в периода 1934-1938 г., краевед и лекар, с огромен принос за развитието на града – посмъртно.

Тържествата по повод празника на града започнаха тази сутрин с тържествена литургия. Литийно шествие се проведе от храм “Св. Димитър” до централния площад в града, където се състоя празнична церемония.

Тази вечер на площад “Бдинци” военно формирование на Враца ще проведе тържествена проверка /заря/, а в програмата е предвиден и концерт на група “Мистик”.