„Ремонтираха“ спешно закон, който можеше да фалира „Булгартрансгаз“

0

Депутатите спешно гласуваха на първо и второ четене поправки, с които променят въведените вече по-високи транзитни такси за преноса на руски газ. Поправката се налага, защото към момента се е оказало, че единственият длъжник е държавното дружество „Булгартрансгаз“. Компанията вече дължи близо 250 млн. лева.

С новите текстове депутатите прехвърлиха отговорността за събиране на извънредната такса върху преноса на руски газ през България от „Булгартрансгаз“ върху НАП и Агенция „Митници“. Досега в текстовете беше записано, че таксата от 20 лв./MWh се дължи от операторите на газопреносните и газоразпределителните мрежи, т.е. държавното дружество „Булгартрансгаз“. И то беше задължено да преведе парите на бюджета, независимо дали руската “Газпром” му ги е превело, или не.

Увеличението на таксата вече предизвика недоволство и в Брюксел. Унгария се оплака в Европейската комисия и изрази съмнения, че страната ни се възползва от монополното си положение, за да увеличава таксите за пренос без да има причина.

Предложението да бъде увеличена таксата за пренос по т.нар. „Балкански поток“ е на Министерството на финансите. Мотивът на ведомството е, че по този начин ще се санкционира Русия. Оказва се обаче, че длъжник в крайна сметка е българска държавна компания, която е трябвало да внесе парите.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук