Ремонтират моста в Басарбово през пролетта?

0
моста в Басарбово

Ремонтът и укрепването на моста в Басарбово, част от който пропадна в началото на миналата година, най-вероятно ще започне през пролетта.

Това каза кметът на селото Николай Колев.

В момента платното на моста, който свързва двете части на селото, е стеснено, а по него не могат да се разминат два автомобила.

Цяла година от Агенция „Пътна инфраструктура“ не осигуриха финансиране за ремонта на съоръжението, което е възлово за региона. Проблемите с него започнаха преди повече от година, когато едната пешеходна пътека пропадна. Наложи се затварянето й и спешен ремонт.

Другата пешеходна зона сега е затворена и на практика пешеходците си делят платното с колите. Като допълнение, именно мостът в центъра на селото е този, по който се насочва целият трафик от леки и тежкотоварни автомобили, когато се наложи затваряне по една или друга причина на пътя между Русе и Бяла.

„Надяваме се, когато се оправи времето, имаме уверение от АПИ, че ще започнат да работят по него. Но разширено е тълкуването, „когато се оправи времето“. Чакаме вече цяла година. Проблемът е когато падне сняг и затворят пътя за Бяла. Тогава ни ползват за второстепенен път, докато почистят главния. Става уникално голямо задръстване, а ние си оставаме тук и живеем, и става един от големите ни проблеми“, каза Николай Колев.

Тогава опашката стига до село Красен. Притеснението на хората от селото е, че мостът може да не издържи и се молят това да не се случва, защото на практика населеното място ще бъде разделено на две – нещо, което не могат да си позволят.

Въпреки че с проблема се ангажираха кметът на Русе и народните представители от региона, в крайна сметка поддръжката на моста остава ангажимент на Агенция „Пътна инфраструктура“. Надеждата на жителите на Басарбово е да се вземат спешни мерки за укрепването възможно най-скоро, за да не се стигне до трагедия.